A szabálytalan csatornahasználat következményei
A nagy költséggel és jelentős lakossági anyagi áldozatvállalással megépített szennyvízcsatorna-hálózat csak akkor szolgálja eredményesen Cegléd környezeti állapotának javulását, ha azok szabályszerű használata is biztosított.
A szabályszerű használatot leggyakrabban a következőkkel lehet megsérteni:

 • Az ingatlant nem kötik rá a közcsatornára, csupán a házi szennyvízkezelő rendszer ülepítő medencéjének, vagy a "zárt" szennyvíztároló tartalmát juttatják be illegálisan a közcsatornába.(természetesen éjszaka, kis szivattyúval.)
 • Az ingatlant a régebbi építésű házi szennyvíztároló vagy szennyvízülepítő műtárgyon keresztül kötik rá a közcsatornára, mely a szennyvíz berothadását eredményezheti, emiatt a szennyvíztisztító telep biológiai tisztítóképessége leromolhat.
 • Az ingatlan szennyvízelvezető rendszerére, az épületek, térburkolatok csapadékvizét is rákötik és így a csapadékvíz is a szennyvíztisztító telepet terhelik.

Az első két esetben a káros környezeti hatás a város lakóinak életét elviselhetetlenné teheti a tisztítatlan szennyvízből áradó bűz.
Fontos megemlíteni, hogy az ivóvíz fogyasztásával történő takarékokoskodás nemcsak a fogyasztónak jelent költségmegtakarítást, hanem környezetvédelmi szempontok is indokolják.  Gondoljunk arra, hogy a vízhasználatok szennyvizet eredményeznek, és a szennyvíz kezelése energiaigényes, költséges folyamat. Ma, a magyarországi háztartásokban a felhasznált ivóvízzel gyakorlatilag azonos a kibocsátott szennyvíz. A háztartási szennyvíz a tisztálkodás (fürdés, mosdás, kézmosás stb.), a takarítás, a mosás, a mosogatás és a WC-öblítés során keletkezik.
Fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy egy normál csap csöpögése vagy egy WC-öblítő tartályának folyása komoly vízpocsékolást jelent, mely akár naponta több mint száz liter víz elfolyását is eredményezheti.
Egy átlagos csapból egy perc alatt (a víz nyomásától függően) 6-12 liter víz folyik ki. Gondoljuk meg, mennyi felesleges vízfogyasztást (pocsékolást) jelent, ha:

 • Percekig folyatjuk a vizet, hogy friss hideg vízhez jussunk (hűtőben hűtve olcsóbb).
 • A zöldségeket először nem álló vízben mossuk le, hanem folyó vízben. Csak az utolsó tisztítást indokolt folyó vízzel elvégezni!
 • A kézmosásnál folyamatosan, teljes csapnyitással folyatjuk a vizet.
 • A zuhanyozás helyett teli kád vizet használunk a fürdéshez.
 • A mosogatást folyó vízben végezzük.
 • A mosógépet kis mennyiségű ruhával teljes programmal üzemeltetjük.
 • A mosogatógépet pár edénnyel naponta többször beindítjuk.
 • A WC-tartályból folyamatosan túlfolyik a víz.

A víz pocsékolása egyben környezetterhelés is!
Felhívjuk továbbá a lakosság figyelmét, hogy a csatornába csak olyan anyagok kerülhetnek, amelyek a csatornarendszert és a tisztítótelepet, valamint ezek működését nem zavarják, nem károsítják és nem veszélyeztetik. A rendeletek pontosan meghatározzák a csatornahasználat módját, mely előírások megszegése szabálysértési eljárást vonhat maga után.
Kérjük fogyasztóinkat, hogy ne juttassanak a szennyvízcsatornába belvizet, talajvizet, havat, hólevet és esővizet!
A szennyvízcsatornába kerülő többletvíz a csatorna elvezető képességét ellehetetlenítheti, emellett a csatorna alsóbb szakaszán kiönthet az így bevezetett víz, lakóingatlanokat veszélyeztetve, illetve szennyezi a területet. A szennyvíztisztító telepre lökésszerűen érkező, nagy mennyiségű többletvíz felboríthatja a tisztítási technológiát is melynek helyreállítása többletköltséget, környezetszennyezést és akár díjemelést is okozhat.
Kérjük továbbá fogyasztóinkat, hogy az eddigieken túlmenően ne kerüljön a szennyvízcsatornába:

 • durva, darabos anyag (szemét, rongy, vatta, darabos gyümölcs, zöldség, csonthéjas gyümölcsök magvai, játékok stb.)
 • állattartásból származó trágya, trágyalé,
 • állati tetem, hús, belsőség, zsír, olaj, olajszármazék, fáradt olaj, benzin,
 • mérgező, maró és más vegyi anyag (sav, lúg, festék, növény védőszer)

Ha szolgáltatásunk igénybevétele során bármilyen hibát észlel, vagy egyéb észrevétele van, kérjük jelezze a szennyvíztisztító telep vezetőjének.


Infovonal: 06 30 636 63 00 (munkanapokon 12-15 óráig).